IDYLLISSÄ HARJOITELLAAN SAIPPUAN VALMISTUSTA TYVESTÄ PUUHUN!
Ajattelimme aloittelijoina valita aivan yksinkertaisen tavan valmistaa saippuaa, silti lankeamatta valmiisiin saippuamassoihin. Idyllissä on tavoitteena tehdä mahdollisimman puhdasta ja luonnonmukaista saippuaa. Ensimäinen saippua tehtiin perus raaka-aineista. Myöhemmin voi "hifistellä" vaikka millä mitalla ja niin on aikomuskin!!!
Saippuanvalmistuksessa välineillä on erityisen suuri merkitys turvallisuuden ja tuotteen onnistumisen kannalta. Tarvitaan: vaaka, kattila, lasipurkki, kulhoja, sauvasekoitin, suojalasit ja suojakäsineet.
Aloitetaan yksinkertaisesta saippuareseptistä. Tähän saippuaan valittiin coocosrasva, oliiviöljy, risiiniöljy ja lipeä.
Coocosrasva punnitaan ja siirretään kattilaan. Sulatetaan coocosrasva miedolla lämmöllä koko ajan valvoen rasvan sulamista.
Coocosrasvan sulamista seuraillessa punnitaan oikea määrä oliiviöljyä ja risiiniöljyä.
Oliiviöljy: Saippuaan sopiva oliiviöljy on aivan tavallista laatua. Viisaammat ovat kirjoittaneet saippuan valmistusta käsittelevissä kirjoissa, että arvostettua neitsytoliiviöljyä tulee välttää saippuanvalmistuksesssa.
Risiiniöljy: Auttaa pitämään kosteuden iholla. Soveltuu ihonhoitotuotteisiin ja saippuaan. Risiiniöljy antaa valmiiseen tuotteeseen kiiltoa ja lisää vaahtoavuutta.
Coocosrasvan sulattua kattilassa on aika kaataa oliiviöljy ja risiiniöljy joukkoon.
Punnitaan tarkasti oikea määrä vettä...
ja kaadetaan tarkoin mitattu määrä lipeää veden joukkoon.
Suljetaan lasipurkin kansi hellästi (raollaan, jotta liikahöyry pääsee ulos purkista) ja sekoitellaan kunnes lipeä on sulanut veteen. Tämä vaihe on jokseenkin haastava sillä lipeä kuumenee itsestään salaman nopeasti erittäin kuumaksi tultuaan kosketuksiin veden kanssa. Hetken huljuttelun jälkeen lipeävesi kaadetaan öljyjen joukkoon korkealaitaiseen astiaan.
Sekoitetaan sauvasekoittimella öljy-lipeäseosta kunnes seos alkaa kiisselöityä.
Valmis saippuamassa näyttää kiisseliltä, minkä pintaan jää kuviot sauvasekoittimesta massasta ylös nostettaessa.
Saippuamassan kaadoimme huolella pestyyn maitopurkkiin .
Valmiit saippuamassat laitettiin lämmittämättömään uuniin kovettumaan. Käytämme uunia siitä syystä, että kovettumista edeltävä vaihe on geelivaihe. Geelivaihe ei onnistu mikäli saippuamassa jäähtyy liian nopeasti. Näin ollen on aivan hyvä laittaa saippuamassatölkit geelittymään vedottomaan paikkaan jäähtymisen hidastamiseksi. Tölkkien tulee antaa olla rauhassa 12-48 tuntia. Sen jälkeen tölkit voi repiä saippuamassan ympäriltä ja leikata saippua sopiviksi paloiksi.
Saippua on mahdollisesti valmista käytettäväksi noin 2 kk kuluttua. Viisaammat kertovat saippuan olevan parhaimmillaan 6kk:n kypsytyksen jälkeen. Kypsytyksen ensisijainen tarkoitus on varmistaa lipeän neutraloituminen saippuasta.
Saippuan valmistaminen vaatii siis kärsivällisyyttä ja pitkän tähtäimen suunnitelmaa!!
Toivotaan, että tulee hyvää saippuaa. Sanottaisiinko lopuksi samoin kuten lapset hiekkalaatikolla:
"Älä tule paha kakku, tule hyvä kakku!"
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Idyllin Emäntä kiittää kommentista!